zondag 16 oktober 2011

Begeleid rijden (2 to drive) per 01-11-2011 definitief

1 November 2011 start 2toDrive. Jij hebt vanaf dan dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat?

Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen.

Hoe werkt het? •Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
•Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.
•Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
•Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
•Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

woensdag 29 juni 2011

Laatste puntjes op de i 2toDrive

Vandaag is duidelijk geworden dat het ontwerpbesluit Begeleid Rijden (2toDrive) door de Tweede Kamer is aangenomen. BOVAG is blij dat twee belangrijke aanvullingen, waar onder andere tijdens het Jaarcongres van BOVAG Rijscholen over gesproken werd, zijn overgenomen.

Tussentijdse toets vóór de 17e verjaardag
In 2toDrive is het mogelijk voor deelnemers een tussentijdse toets (TTT) af te leggen. Tussentijdse toetsen worden afgelegd in het kader van de praktijkopleiding en zijn bedoeld om na te gaan of een kandidaat al het vereiste niveau bezit om te kunnen slagen voor zijn praktijkexamen. Nu voor deelnemers aan 2toDrive in artikel 173k de minimumleeftijd voor het volgen van praktijklessen wordt verlaagd tot 16 jaar en zes maanden, is dit ook de minimumleeftijd voor het afleggen van tussentijdse toetsen. Hierdoor blijft ook de mogelijkheid van een Rijopleiding in Stappen (RIS) behouden.

Vijf jaar ervaring
De eis aan begeleiders om over minstens tien jaar rij-ervaring te beschikken wordt verlaagd naar minimaal vijf jaar rij-ervaring en een minimumleeftijd van 27 jaar. De initiële eis van tenminste tien jaar een geldig rijbewijs was ingegeven vanuit de gedachte om daarmee de gewenste rijervaring en de gewenste minimumleeftijd (in dat geval 28 jaar) te regelen. De minister volgt zoveel mogelijk het Duitse model. In Duitsland eist men minimaal vijf jaar een geldig rijbewijs en een minimumleeftijd van 30 jaar. Op basis hiervan is ingestemd met het voorstel om een minimumleeftijd van 27 jaar te eisen. Het ontwerpbesluit en de bijbehorende toelichting zijn aangepast.

November
De inwerkingtreding van 2toDrive ligt hiermee nog steeds op schema voor invoering in november 2011.

woensdag 22 juni 2011

Wat zijn de regels voor het vervoer van kinderen in de auto?

Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd.
• Kinderen minder dan 13 kg. - Babyautostoeltje (groep 0 en 0+)
• Kinderen tussen 9 en 18 kg. - Kinderautostoeltje (groep 1)
• Kinderen tussen 15 en 36 kg. - Zittingverhoger (groep 2 en 3)
• Kinderen meer dan 36 kg. - Autogordel, evt. met zittingverhoger of afzonderlijke gordelgeleider (gordelclip / gordelklem)

Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.

Kind voorin of achterin de auto

Kinderen mogen zowel voorin als achterin de auto vervoerd worden. Zolang aan de regels wordt voldaan maakt dat voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

Definitie autokinderzitje

Een autokinderzitje is een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Een autokinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidseisen: ECE 44/03 of 44/04. Een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel (autokinderzitje) mag u voorin en achterin de auto gebruiken.

Airbag en vervoer kind

Op een zitplaats met een airbag ervoor mag u een kind niet vervoeren in een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Dit mag alleen als de airbag is uitgeschakeld. Het is verstandig kinderen tot 12 jaar niet bij een ingeschakelde airbag te zetten. Kan het niet anders, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.

Gordels en kinderzitjes goed gebruiken

Het is verplicht de autogordels en autokinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan het diagonale deel van de gordel achter de rug langs of onder de arm door te dragen. De gordel is niet ontworpen om zo te worden gebruikt en werkt dan ook niet goed. Ook voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind is het veiliger de autogordel op de juiste manier te dragen. De juiste manier is het heupgedeelte onder de buik, zo laag mogelijk over het bekken en het diagonale deel over de borst, boven de buik.

Beperkt gebruik aparte gordelgeleider
Een gordelgeleider zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een gordelgeleider maakt vaak deel uit van een zittingverhoger. Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door:
• kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze er te zwaar voor zijn (36 kilo of zwaarder);
• volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter.
In alle andere gevallen is het gebruik van een aparte gordelgeleider verboden. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden.

woensdag 25 mei 2011

Leeftijd bromfiets theorie-examen naar 15,5 jaar

Al vanaf 15 juni 2011 is het mogelijk om vanaf 15,5 jaar het AM2 theorie-examen af te leggen. Dat is vijf maanden eerder dan gepland. BOVAG heeft de afgelopen maanden bij de minister aangedrongen op deze aanpassing.

vrijdag 29 april 2011

Autorijles - Vanaf 16 jaar

Eindelijk is het zover!!
Het voorstel om autorijlessen vanaf 16,5 jaar te mogen nemen, en vanaf je zeventiende verjaardag af te mogen rijden voor het rijbewijs B is er eindelijk door.
Het voorstel dateert al uit 2008. Vervolgens werd het een aantal keer uitgesteld. De prognose was omstreeks de zomer van 2011. Dit is helaas niet gehaald, maar in november gaat de proef dan echt starten.
De proef geldt overigens voor alle gecertificeerde rijscholen.
Het rijbewijs B dat je haalt is een gewoon geldig rijbewijs B en hoeft later NIET aangepast te worden.
Lees onderstaand wat er van je verlangd wordt tot je achttiende verjaardag.

Starten in rijsimulator
Dit betekent dat je vanaf je 16e jaar kunt starten met de rijsimulator, direct gevolgd door de praktijklessen vanaf je 16,5 jaar. Vooral jongeren van 16 jaar hebben enorme profijt van de simulatorlessen en kunnen hiermee flink besparen op de praktijklessen.

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17de
Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden ná het voltooien van je rijopleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Eerst Theorie-examen, dan pas praktijkexamen
Vanaf de dag dat je 16,5 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B, waarna de praktijklessen mogen beginnen als je geslaagd bent voor het theorie-examen. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je examen afleggen voor je autorijbewijs.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto
Als je geslaagd bent voor je rijexamen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Eisen voor de begeleider(s)
• minimaal tien jaar een rijbewijs-B hebben
• geen zware verkeersdelicten hebben begaan
• nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
• niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
• zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren

De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)

Speciale opleiding voor begeleider(s)
Alhoewel een cursus voor de begeleider niet verplicht is kunt u bij onze verkeersschool een speciale cursus volgen om de aspirant bestuurder zo optimaal mogelijk te begeleiden. Meer informatie vindt u op onze website of op de verkeersschool.

zaterdag 26 februari 2011

Proef Begeleid Rijden = 2toDrive

DEN HAAG – De Proef Begeleid Rijden gaat 2toDrive heten. De definitieve invoeringsdatum is naar verwachting eind maart bekend. Dat blijkt uit een concept van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het kabinet wil met de maatregel ‘2todrive’ van jongeren betere en veiliger bestuurders maken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zal 2toDrive in 2015 evalueren. Bij positieve uitkomst wordt deze maatregel definitief ingevoerd.

Rijbewijs

‘2todrive’ houdt in dat jongeren die op of na de invoering van de proef (uiterlijk in deze zomer) 17 jaar worden, hun rijbewijs mogen halen voor de personenauto (rijbewijs B). Daarna mogen zij tot hun 18e verjaardag onder begeleiding van een ervaren bestuurder de eerste rijervaring opdoen.

De kern van ‘2toDrive’ is dat jongeren na het volgen van een professionele rijopleiding en het afleggen van de benodigde examens worden begeleid bij het opdoen van hun eerste rijervaring. Iedereen die minimaal tien jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs B, mag coachen.

Begeleider

Coaches mogen in het verleden niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding. En niet eerder naar een educatieve maatregel van het CBR zijn gestuurd door Justitie. Ook mag de coach niet onder invloed van alcohol of drugs zijn tijdens het rijden.

Positieve ervaringen in het buitenland laten zien dat ‘2todrive’werkt, zo meldt het ministerie. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen zouden veroorzaken.

Begeleid rijden

Volgens de SWOV kan begeleid rijden in Nederland zestien jonge verkeersdoden per jaar voorkomen.

‘2toDrive’ wordt in eerste instantie ingevoerd als een proef met een looptijd van maximaal 6 jaar. Jongeren kunnen in deze periode vanaf de leeftijd van 16,5 jaar het theorie-examen voor rijbewijs B afleggen en praktijkles volgen.

Verjaardag

Het praktijkexamen voor het rijbewijs B kan vanaf de 17e verjaardag worden afgelegd. Het experiment moet uitwijzen of jongeren die tot hun 18e verjaardag zijn gecoacht in de auto, inderdaad minder ongevallen en overtredingen veroorzaken.

zaterdag 5 februari 2011

Tekort van 58.000 chauffeurs dreigt!

Nog nooit werden er in één jaar tijd zoveel mensen 65 jaar als in 2011, de vergrijzing van Nederland begint hiermee echt “op gang te komen”.
In totaal zullen er in 2011 ruim 120.000 mensen de leeftijd van 65 jaar gaan bereiken. Dit is het gevolg van de geboortegolf uit 1946
Hierdoor dreigt er ook een tekort aan vrachtwagenchauffeurs te ontstaan dat kan oplopen tot 58.000 mensen in 2015. Dat blijkt een onderzoek naar de marktontwikkelingen op de transportmarkt.

De uitkomsten van het onderzoek is door de werkgevers en werknemersorganisaties gezamenlijk aan demissionair minister Donner van Sociale Zaken overhandigd. Er zijn alleen al 49.000 chauffeurs nodig om uittredende chauffeurs te vervangen en ongeveer 9000 voor de uitbreiding van de sector.
¬
“Het werkt niet meer zo dat je even wat mensen uit Polen haalt”, zegt Leon Ceelen, plaatsvervangend directeur van Transport en Logistiek Nederland. “Dat was even zo toen Polen net bij de EU kwam, maar de verschillen in salaris zijn niet meer zó groot dat de Polen ervoor naar Nederland verhuizen. Daarbij kampt Polen net zo goed met vergrijzing.”
Supermarkt

Doordat zo'n 80% van de transporten op de binnenlandse markt plaatsvindt, is een arbeidstekort onder chauffeurs volgens Ceelen een probleem voor heel Nederland. “Op het moment dat wij niet meer alle ritten kunnen doen, krijg je lege schappen in de supermarkt en wordt de bouw niet meer bevoorraad.”
Om dit probleem aan te pakken hopen de transportbedrijven en de bonden op steun van de overheid. Bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor de hoge studiekosten van jongeren.
¬
Ook willen de transportbedrijven het vak aantrekkelijker maken voor vrouwen en allochtonen door meer regelmaat te bieden. “Iedereen heeft het beeld dat we alleen maar lange ritten naar het buitenland maken, maar je kunt bij ons ook gewoon van 9 tot 17 werken”, zegt Ceelen.
Oost-Europa

Het Nederlandse kenteken behoort nog steeds tot de top 5 van Europa in internationaal vervoer, maar de concurrentiepositie staat wel onder druk. Het aandeel is tussen 1999 en 2006 gehalveerd naar 8%.
¬
Om mee te kunnen blijven dingen zijn Nederlandse bedrijven vestigingen begonnen in Oost-Europa vanwege de lagere loonkosten. Dankzij de vestigingen heeft Nederland toch groei gekend de afgelopen jaren.
[ Bron: Het Financieele Dagblad ]