zondag 29 januari 2012

Ben Verhagen & Mercedes-Benz Driving Academy



Veiliger op weg met RoadSense

Het wegverkeer wordt steeds drukker en gecompliceerder. Of jongeren nu bij hun vader of moeder in de auto zitten of bij vrienden op weg naar een sporttraining of naar de disco; ze bevinden zich als passagier vaak in situaties die hen voor uitdagingen stellen.

Jongeren krijgen nauwelijks verkeerseducatie in de jaren tussen groep acht en het halen van hun rijbewijs. Terwijl zij juist in die periode vaker en over langere afstanden aan het verkeer deelnemen. En, zoals de statistieken laten zien, zijn met name jongeren één van de meest kwestbare groepen is in het verkeer, ook als passagier. Doodsoorzaak nummer één onder jongeren van 12 tot 18 jaar is het verkeer.

Om die reden heeft Mercedes-Benz het verkeersprogramma RoadSense ontwikkeld. RoadSense laat jongeren kritisch stilstaan bij keuzes en beslissingen die anders zonder nadenken worden genomen: Bij wie stap ik in de auto? Is dat wel een veilige keuze? Mag ik er iets van zeggen? Omdat alle deelnemers even zelf achter het stuur plaatsnemen, is de ervaring en daarmee het leereffect bijzonder intensief.

Het programma richt zich op zelfinzicht en verkeersveiligheidsbewustzijn met als doel het risico op ongevallen in het verkeer te verminderen. Het onderzoek van het nationale wetenschappelijke onderzoeksinstituut voor verkeersveiligheid (SWOV) naar RoadSense toont aan, dat jongeren zich door RoadSense zich meer bewust worden van de risico's, wat een positieve invloed heeft op het verantwoordelijkheidsgevoel en aanzet tot veiliger verkeersgedrag.



Coaches

Het RoadSense-team bestaat uit speciaal geselecteerde, professionele rij-instructeurs (in bezit van een zogenaamde Verklaring Omtrent het Gedrag), die de jongeren coachen en begeleiden. Zij zijn goedgekeurde Driving Academy Coaches, omdat zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

■gekwalificeerd WRM- en RIS- en/ of Bovag-rij-instructeurs zijn
■ervaring met jongeren en/of lesgeven
■de overtuiging dat autorijden een levensvaardigheid is
■de passie hebben om te coachen en te begeleiden
■de speciale RoadSense-training hebben gevolgd waarin deskundig wordt lesgegeven in onder meer het coachen en motiveren van jongeren

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Driving Academy

Dubbel zien met kleuren!

De dubbele asmarkering heeft tot doel weggebruikers extra te attenderen op de gevaren van inhalen op wegen:
a) waar hard gereden wordt
b) met tegemoetkomend verkeer.
Het zal u al zijn opgevallen: in plaats van een enkele is er nu een dubbele middenstreep. De reden hiervoor is dat bij wegen waar relatief hard gereden wordt, de gevolgen van een frontale botsing zeer ernstig zijn. Dergelijke frontale botsingen zijn vrijwel altijd het gevolg van mislukte inhaalpogingen. Om weggebruikers extra alert te maken op het gevaar van inhalen, is de dubbele middenstreep bedacht.

Een dubbele doorgetrokken streep heeft dezelfde als een enkele doorgetrokken streep. Men mag de streep niet overschrijden. Op het moment dat beide witte strepen onderbroken zijn mag dit wel.

Als u op een weg rijdt met verkeer in beide richtingen is het soms niet duidelijk of men hier 80 km/uur of 100 km/uur mag rijden.

De 80 km wegen lijken qua uiterlijk sterk op autowegen waar men 100 km mag rijden. Landelijk is besloten hier meer duidelijkheid te scheppen. Aan het uiterlijk van de weg moet in de toekomst veel gemakkelijker te zien zijn wat voor een soort weg het is en daarmee wat de maximumsnelheid is.

De komende jaren worden de autowegen voorzien van een belijning midden op de weg die ze een eigen identiteit geeft: twee (on)doorbroken strepen met daar tussenin een dikke groene streep, dan mag u 100 km rijden en anders niet. Is de ruimte tussen de strepen zwart, dan mag u 80 km rijden. Als er echter een verkeersbord staat met een lagere maximum snelheid dan moet u zich aan de op het bord aangegeven snelheid houden.

Voor alle duidelijkheid een groene streep is een herkenbaarheidsteken.



Stroomweg:
- maximumsnelheid is 100 km per uur
- onderbroken of doorgetrokken strepen
- dubbele asmarkering met groene vulling




Gebiedsontsluitingweg:
- maximumsnelheid is 80 km per uur
- onderbroken of doorgetrokken strepen
- dubbele asmarkering




Voor de 60 km wegen gaat de wegbeheerder de asstreep weghalen, en vervangen door twee kantstrepen.



Erftoegangsweg:
- maximumsnelheid is straks 60 km per uur
- geen of onderbroken kantmarkering
- geen asmarkering