woensdag 29 juni 2011

Laatste puntjes op de i 2toDrive

Vandaag is duidelijk geworden dat het ontwerpbesluit Begeleid Rijden (2toDrive) door de Tweede Kamer is aangenomen. BOVAG is blij dat twee belangrijke aanvullingen, waar onder andere tijdens het Jaarcongres van BOVAG Rijscholen over gesproken werd, zijn overgenomen.

Tussentijdse toets vóór de 17e verjaardag
In 2toDrive is het mogelijk voor deelnemers een tussentijdse toets (TTT) af te leggen. Tussentijdse toetsen worden afgelegd in het kader van de praktijkopleiding en zijn bedoeld om na te gaan of een kandidaat al het vereiste niveau bezit om te kunnen slagen voor zijn praktijkexamen. Nu voor deelnemers aan 2toDrive in artikel 173k de minimumleeftijd voor het volgen van praktijklessen wordt verlaagd tot 16 jaar en zes maanden, is dit ook de minimumleeftijd voor het afleggen van tussentijdse toetsen. Hierdoor blijft ook de mogelijkheid van een Rijopleiding in Stappen (RIS) behouden.

Vijf jaar ervaring
De eis aan begeleiders om over minstens tien jaar rij-ervaring te beschikken wordt verlaagd naar minimaal vijf jaar rij-ervaring en een minimumleeftijd van 27 jaar. De initiële eis van tenminste tien jaar een geldig rijbewijs was ingegeven vanuit de gedachte om daarmee de gewenste rijervaring en de gewenste minimumleeftijd (in dat geval 28 jaar) te regelen. De minister volgt zoveel mogelijk het Duitse model. In Duitsland eist men minimaal vijf jaar een geldig rijbewijs en een minimumleeftijd van 30 jaar. Op basis hiervan is ingestemd met het voorstel om een minimumleeftijd van 27 jaar te eisen. Het ontwerpbesluit en de bijbehorende toelichting zijn aangepast.

November
De inwerkingtreding van 2toDrive ligt hiermee nog steeds op schema voor invoering in november 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten